Tercih döneminde ne YAPMAMALIYIZ?
Tercih dönemi nedir? Öncelikle yazıma buradan başlamak istiyorum. Üniversite sınavına giren her öğrencinin eğer barajı aşmışsa, üniversite tercihini yaptığı, genelde ağustos ayına denk gelen 1-2 hafta ile sınırlı sürecin ta kendisidir. Sanıyorum ki tercih döneminin ne olduğunu bilmeyen yoktur 😊 Aslında bu çok genel tanımın herkes için duygusal bir tanımı olduğuna inandığım için öncelikle genel tanımından bahsetmek istedim. Gelelim benim için duygusal tanımına. Çok zorlu ve stresli geçen günler, kararsız kalıp elimi ayağımı hiçbir yere koyamadığım günler olarak anlatabilirim 😊
Ben 2011 yılında üniversite sınavına girmiştim. O zamanlar sınav için o kadar heyecanlıydım ki, heyecandan ders çalışamazdım 😊 Şimdi saçma gelse de o zaman ki ruh halimi düşündüğümde normal karşılıyorum. Neyse sınava girdim ve beklediğimden kötü geldi. Ama yüzdelik dilimim o kadar düşük değildi. 1 sene daha çalışabileceğime gözüm kesmedi derken tercih yapmaya karar verdim.
O zamanlar başım dikti biraz ve kimseyi dinlemek istemiyordum. Herkesten çok bildiğime inanıyordum. Sanırım bir tek abimi dinledim 😊 O da o zamanlar mimarlığın çok güzel olduğuna inanıyordu, yakın arkadaşlarımdan da mimarlık isteyenler vardı. Dedim ki mimarlık güzel galiba yazayım. Baştan aşağı sıraladım tabi. Dedim mimarlık olsun da hangi üniversite olursa olsun. Halbuki sınava girmeden önce iyi bir üniversite iyi bir bölüm mottosuyla kendimi hazırlamıştım. Tercih döneminde şuna evrildi bu mottom: iyi bir bölüm , üniversite köklü olsun, yeni açılmış olmasın, doğu da olmasın, çok duyulmuş olmasa da olur (kendi üniversitemi tarif ettim😊) Ben Bolu mimarlık beklerden Edirne mimarlık geldi.
Şimdilerde takip edenler bilir mimarlığı bıraktım, bilişim sektöründe Veri Tabanı Yöneticisi olarak çalışıyorum. Tabi mimarlığı 4 yıl okudum. Sonra bir 3-4 yıl kadar da çalıştım ama yine de tam bi oturamadı üzerime mimarlık. Ya da ben öyle hissettim. Bu arada hangi arkadaşıma sorsanız hakkımda hep Hale çok hırslıydı der. Evet ben hırslıydım kabul ediyorum, lakin önüme çıkan fırsatlar hiç hırsımı kullanabileceğim oranda olmadı. Çünkü ya yanlış üniversite de ya da yanlış bölümdeydim.

Üniversitedeyken kulüplere katılıp geziler yapmak, atölyeler yapmak için can atardım. Ne yazık ki bölümümün öğrencileri ve hocaları o kadar da hevesli değildi. Üniversitemizdeki fotoğraf kulübünü tıp öğrencileri kurmuştu ve yönetiyordu. Halbuki bizim bölümümüzde seçmeli fotoğraf dersi vardı. Düşünün ne kadar pasif olduğumuzu. Nihayetinde birkaç kulübe girdim çıktım, yine de çok eğlenceliydi 😊
Buradan tercih dönemine gelecek olursak, o zamanlar tabi ki elimin altında internet vardı. Facebook o zamanlar çok aktifti. Kazandığım gün hemen facebooktan tüm arkadaşlarımı bulup daha gitmeden hepsiyle arkadaş olmuştum bile 😊 Demem o ki bütün şartlar elimin altındayken daha araştırmacı ve seçici olmalıydım. Bugün mimarlığı bırakmış olmam diplomamı yırtıp atmışım anlamına gelmiyor. Bana o kadar güzel bir dünya görüşü kattı ki hem üniversitem hem de bölümüm, hem de şehrim şu an olduğum Hale’yi bu şekilde elde ettim.
Tercih döneminde yaptığımız bazı hatalar bizi yıllar sonrasında farklı tercihler yapmaya zorlayabilir. Kaldı ki ülkemizde kendi işini yapan ne kadar insan var ki ? Bunun sorumlusu tamamen kendimiz olmayıp, eğitim sistemimizin de bir parça bu başarısızlıkta payı yok değil 😊 Madde madde tercih döneminde ne yapmamalıyız diye açıklamak istemiyorum. Çünkü benim için bazı yanlışlar başkaları için doğru olabilir.Sadece kendi tecrübelerimi aktarmak istedim.
Tercih döneminde olan arkadaşlarımıza ve üniversite sınavına girip başarısız olduğunu düşünen arkadaşlara söyleyecek birkaç sözüm var. Aileniz, arkadaşlarınız, hocalarınız bilinçsiz olabilir. Kırsal bölge de yaşayıp bilgiye ihtiyacınız olabilir. Şuan siz benim yaşadığım dönemden çok daha şanslısınız. Kaldı ki bunu 2020’de yazıyorum. Bilmiyorum hangi yılda bu yazıya denk geleceksiniz İnternet elinizin altında olduğu müddetçe çok şanslısınız. Sosyal medyada kolayca ulaşabileceğiniz birçok meslek insanı var. Bana tercih dönemlerinde çok mesaj gelirdi hala da geliyor. Hem okul, hem üniversite hem de bölüm hakkında. Sizler de bu şekilde insanlarla konuşarak bölüm ve okul hakkında bilgi edinebilirsiniz. Başarısız olduğunu düşünen arkadaşlar, bu yıl son değil bir sonraki sene var ondan sonraki sene var. Ben 9 yıl sonra tekrar üniversite sınavına girdim. 3 yıl istediğin bölüme geç gidersen geri kalan ömründe en azından keşke demeyeceksin. Bu arada imkanlar o kadar geniş ki. Bazı üniversitelerde bölümler arası geçişler var. 2 yıllık okuyup 4 yıla tamamlama şansın var. Var da var 😊 Son tavsiye ise şu şekilde: sen sen ol başkasının aklıyla kuyuya inme 😊 Hadi rastgele..