BIM VE SANAL GERÇEKLİK ARASINDAKİ İLİŞKİ
BIM süreci ve Sanal gerçeklik arasında birçok benzerlik bulunuyor. Bu süreçler belki de birbirinden güç ve bilgi alarak gelişmiş ve gelişmekte olan süreçlerdir. Bu süreçlerin ne kadar içinde olursak o kadar bu süreçlere yabancı kalmayacağımızı düşünüyorum.
Daha önce BIM ‘in ne olduğuna değinen bir yazı kaleme almıştım. Konuyla ilgili yazının linki:
http://www.halekara.com/bim-ve-plm-arasindaki-benzerlikler/#more-225 Bu yüzden BIM’in ne olduğundan değil de öncelikle Sanal Gerçekliğin ne olduğundan kısaca bahsetmek daha doğru olacaktır.
SANAL GERÇEKLİK (VR) NEDİR?
Sanal gerçeklik bireylerin orada olma hissini yaşadıkları bilgisayar ortamında yaratılmış bir dünyadır. Oluşturulan yapay dünya da bireyin taktığı gözlük ile bireyi bulunduğu şartlardan alıp başka zaman, mekan veya çevre ortamına dijital olarak transfer etmektedir.
Sanal Gerçeklikte sadece görüntü değil ses ve hareket gibi duyular da kullanılır. Günümüzde bu teknoloji çok farklı alanlarda kullanılabiliyor. Eğitim, oyun, sağlık, inşaat, ordu, spor gibi alanlarda farklı cihazlar farklı firmalar tarafından işlevleri değişik olarak üretiliyor. Aşağıdaki video da sanal gerçekliğin çok net görülebildiği bir ortam yaratılmış. Ben en çok köpek balığı saldırdığındaki adamın tepkisini merak etmiştim. Çok korkmadı neyse ki 🙂
BIM VE SANAL GERÇEKLİK İLİŞKİSİ
Başınızı hareket ettirdiğinizde ekrandaki görüntünün kesilmeden devam ettiğini fark edersiniz. Ve böylece 3B model tamamlanır. Modelin tamamını görme veya kısım kısım görme şansınız veya içinde dolaşma şansını elde edersiniz. Yani bu demektir ki bir yapıyı inşa etmeden önce bu yapının bilgisayar modeli içerisinde gezebileceksiniz. En basit örnek ile ev almayı düşünüyorsunuz. Evi almadan önce evin içinde gezip aslında o ev daha var olmadan o evin içinde gezmek nasıl bir duygudur bunu bilebileceksiniz.
VR sadece müşteri memnuniyeti sağlamıyor. Tasarımcılarında işine çok yarayan bu süreç, aslında zaten BIM kullanarak klasik yöntemlerden çok daha fazla verimlilik elde eden mimarlar, mühendisler ve proje sahipleri için VR ile mekânsal problemler, çatışmalar ve tasarım sınırlılıkları gibi sorunları çözmelerine ve projenin estetik görünümüne de daha hızlı ve gerçeklik seviyesinde ulaşmalarına yardımcı oluyor.
Projeye revizyon geldiğinde projede yaratacağı etkiyi görmek 2 boyutludan ise 3 boyutlu ve sanal gerçeklik ile görebilmek daha kolay, hızlı ve güvenilir sonuca ulaştırıyor.
Başta da bahsettiğimiz müşterinin projenin içinde gezebilmesi ve yatırım yapacağı alanı daha net görebilmesi bina hakkında daha çok fikrinin olmasına, en doğru kararı vermesine ve isteklerini daha net geri bildirimde verebilmesine de neden oluyor.
Genel olarak VR teknolojisi BIM ile beraber kullanıldığında;
Var olan proje zaten BIM teknolojisi ile çizildiğinde ve bu 3D modeller sanal gerçeklik ile birleştiğinde birçok alanda biz tasarımcılara kolaylık sağlıyor. Revizyon kolaylığı, müşteri memnuniyeti, sorunların daha hızlı tespit edilmesi ve çözümlerin daha etkili olması, yapı inşa edilmeden oluşabilecek problemlerin önüne çizim aşamasında geçilmesi ve maliyet, zaman, iş gücü ve enerjiden tasarruf gibi konularda bizlere büyük kolaylıklar sağlıyor.
BIM bu saydığımız birçok konu da bize kolaylık sağlarken sanal gerçeklik ile daha da etkili olabildiğini ilerleyen zamanlarda daha net göreceğimizi umuyorum.
Bu arada sanal gerçekliğin çok güzel gösterildiği bir film önerisi yaparak yazımı bitirmek istiyorum. Yaratılan dünya da gerçekten biz mimarlar için de bol kaynak barındırıyor. Filmin adı : Read Player One
Fragmanını da izlemenizi öneririm:
Kaynakça:
https://www.bimcommunity.com/news/load/1058/empowering-bim-with-virtual-reality
Полезно