BİLGE ADAM – İŞKUR EĞİTİMİ 2 (MUTLU SON :))

Spread the love

Bir önceki yazımda henüz kursun 2.ayındaydım. Aşağıda yer alan konular hakkında bilgi vermiştim. 

  1. NBUY Nitelikli Bilişim Personeli Yetiştirme Programı Nedir?
  2. Başlangıç- Nasıl Buldum ve Başvurdum? Başvuru Sürecinde Nelerle Karşılaştım?
  3. Kabul Edilme ve Edildikten Sonraki Süreç Nasıldı?
  4. Kurs İçeriği Nasıl, Dersler Nasıl İlerliyor ve Kursa Dair Tüm Detaylar Nelerdir?

Şuradan ulaşabilirsiniz:
http://www.halekara.com/bilge-adam-iskur-kkp-egitimi/#more-271

Bu yazımda  kursun son 2 ayından, girdiğimiz sınavlardan ve verilen sertifikalardan bahsedeceğim. Bir sonraki yazımda ise iş arama süreçlerinden, girdiğim teknik mülakatlarda sorulan sorulardan behsetmeyi planlıyorum.

İlk yazımı yazdığımda SQL dersleri alıyorduk. SQL (Structured Query Language), yapısal bir sorgu dili olup MSSQL , MySQL , Oracle , PostgreSQL gibi veritabanı sunucularında kullanılmaktadır. Biz bunlar içerisinden Microsoft’a ait olan MSSQL’i detaylı bir şekilde öğrenmiş olduk.

SQL de gördüklerimizin içeriğinden bahsetmek gerekirse;

  1. DDL-DML komutları (Select-Insert-Update-Delete-Truncate-Drop-Merge)
  2. Pivot
  3. CTE
  4. Stored Procedure
  5. Functions
  6. Error-Handling
  7. Index Çeşitleri ve Yönetimi
  8. Join Çeşitleri ve Yönetimi
  9. Transactions
  10. Back Up
  11. Restore
  12. Maintenance Plan

Gibi konuları uygulamalı olarak öğrendik. Foksiyon ve prosedür konularında hocamızın verdiği soruları grup çalışmaları ile çözerek öğrendik. SQL, veri analizi konusunda aranan bir özellik olduğu için iyi bir şekilde öğrenmek gerekiyor. Öğrendiğimiz konularla ilgili ileride daha detaylı yazılarım olacaktır.

Daha sonrasında PowerBI programına geçtik. PowerBI raporlarımızı daha iyi anlatabilmek için bize görsellerle destekli analiz çözümleri yapan bir program olup, öğrenmesi ve çalışması da eğlenceli bir program. Power Query, Görsellerle çalışma, Dax Kodlama gibi konular üzerinde çalışmalar yaptık.

Daha sonrasında SSRS ve SSIS konularına geçtik. Kısaca anlatmak gerekirse SSIS (SQL Server Integration Services) verilerin kaynak dosyasından hedef kaynağına iletilmesi amacı için kullanılan bir ETL (Extract-Transfrom-Load) sürecidir. Bu veri kaynakları text (metin) dosyası olarak tutulabilen düz dosya veritabanları,ilişkisel veritabanları yada xml veri dosyaları olabilir.Aşağıdaki şekilde kaynak dosyasından okuma yapılarak veriler alınır.Ardından yazma yapılarak hedef dosyasına iletilir.

SSRS (SQL Server Reporting Services), Microsoft tarafından üretilen, SQL Server’in bir bileşeni olarak gelen bir rapor üretim aracıdır. Masaüstü ve web uygulamalarda tasarımcı tarafından belirli bir formatta şeması oluşturulmuş raporları veri seti ile bağlayarak görsel hale getirir. Görüntülenmekte olan raporlar pdf, word, excel, csv, xml, jpg gibi formatlara dönüştürülerek aktarılabilirler.

SSIS ve SSRS uygulamalı olarak gösterildikten sonra, neredeyse kursumuzun son ayına girmiş bulunuyorduk. Kursu başarıyla bitirebilmek için girmemiz gereken 2 sınav vardı. Bunlardan birisi Uluslararası geçerliliği olan Microsoft 70-461 (SQL) sınavı, öteki ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu sınav.

Microsoft 70-461 sınavı; SQL temel bilgilerini sorgulayan bir sınav olup, Bilge Adam da bir sınav merkezi olduğu için sınava burada girdik. Sınavın süresi 2 saat olup 40 soru bulunuyordu. Bilgisayar üzerinden yapılan sınava kameralı bir odada girdik. Sınava hazırlanabilmek için derslerde konular ile ilgili çalışmalar yaptık. Yaklaşık 3-4 hafta öncesinden hazırlanmaya başladığım sınavdan 1000 üzerinden 820 alarak sınıf rekorunu elimde tutuyorum. J MEB’in sınavına gelecek olursak 100 sorudan oluşuyordu. Excel, SQL karışık gelen sorular için yeteri kadar süremiz bulunuyordu. Bu sınavı da geçerek sertifikaları almaya hak kazandım.

En son olarak da en önemli ödevlerimizden biri olan SQL ‘de database tasarlama ödevlerimiz için farklı alanlarda 4 adet konu seçtik. Bu database lerimiz içinse birçok veri topladık. SQL üzerinde veya Excel’de hazırladığımız bu verileri SQL’de tabloları normalize hale getirerek oluşturduk. Daha sonra bu tablolar üzerinde kayıt atma, tabloları güncelleme, silme, prosedür veya fonksiyon yazma gibi işlemler yaparak bu databaseleri son kullanıcının anlayabileceği ve işleyebileceği hale getirdik. Verimli bir ödev olduğunu düşünüyorum. Önemli olan database oluştururken senaryoyu kurabilmek oldu. Senaryoyu kurduktan sonra kullanacağımız komutları zaten biliyorduk.

Aldığımız sertifikalar neler?

  1. Bilge Adam Kurs Bitirme Sertifikası
  2. İşkur Kurs Bitirme Sertifikası
  3. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Sertifikası
  4. Microsoft 70-461 Başarı Belgesi

Bu eğitimin İŞKUR tarafından yaklaşık % 50 , Bilge Adam tarafından ise yaklaşık % 82 işe yerleştirme garantisi bulunmaktadır. Eğitim bittikten sonra ilk 4 ay bu süreye dahildir. İş arama sürecinde de desteklerini esirgemeyen Bilge Adam sayesinde 3 farklı kurstan birçok arkadaşımız da işe girmiş bulunmaktadır.

Mutlu SON ise; benim de Pazartesi günü işe başlamış olmamdır. Buradan vesile olan herkese teşekkür ediyorum.. Darısı diğerlerinin başına 🙂

2 thoughts on “BİLGE ADAM – İŞKUR EĞİTİMİ 2 (MUTLU SON :))

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir